Arta Relatiei – armonie in carantina si dupa.

Ultimii cinci ani de lucru intensiv cu mine însămi, m-a adus la conștientizarea faptului că relația pe care o menții cu o persoană dragă este o oglindă a sinelui. În această relație se vor reflectă trăsăturile tale de caracter, percepția de viață și atitudinea față de alții. 

Statistică spune că numărul divorțurilor se dublează în timpul sărbătorilor de iarnă. În acea perioadă oamenii au posibilitatea să descopere acțiunile și modul de gândire a unui altuia într-o gamă mai largă de situații. Deseori aceste acțiuni sunt diferite de așteptările pe care le avem – ceea ce declanșează emoții negative către parteneri. 

Carantină, face ca lucrul acesta să fie și mai intens, căci aduce cu sine aspectul de frică și nesiguranță în ceea ce se întâmplă sau ceia ce o să se întâmple.

Suntem în “carantină” parțială cu Anișoara de aproape un an și jumătate.

Cauza: lucru. Am scris seria de cărți Migrant, piesă de teatru “I’m Woman” și am lucrat la programul de dezvoltare personală UncageX. 

În acest blogpost am să te ghidez prin câteva elemente de comportament sau gânduri care o să te ajute să îmbunătățești relația cu persoana dragă dar și să te cunoști un pic mai mult pe sine. Aceste metode m-au ajutat pe mine, și le-am întrebuințat pentru a ajuta efectiv zeci de alte cupluri în ultimii ani.

Cu toții știm că pentru a construi o afacere de succes, o afacere de multiple milioane, necesită un efort imens și educație. 

Ceea ce posibil mulți nu știu, e că relațiile, mai ales cele mai importante, pe care eu le numesc rădăcini (mamă-tată, frate-soră, soț-soție) este o “afacere” mult mai importantă – de miliarde! Nu doar de milioane. Căci acestea te ajută să te construiești pe sineIar atunci când te construiește pe sine, poți construi orice. 

Relatia cu persoana draga necesită și merită de investit și de autoeducat mai mult ca in oricare altă afacere . 

Relațiile noastre sunt stâlpii stabilității, siguranței emoționale și succesului nostru în viață, iar ceea ce menține acei stâlpi este dragostea. 

Unii percep dragostea ca o proprietate pe care o dețin sau ar dori să o dețină. Alții o consideră o emoție inexplicabilă. Și mai puțini o consideră ca o acțiune – ceva ce e posibil de creat.

Aș dori să mă gândesc la dragoste ca la o lucrare de artă, la care doi lucrează pentru a o face mai bună.

Aici voi aborda două din lucrurile importante pentru a menține și ameliora o relație.

1. Cum să ne ajutăm/susținem 

2. Cum să avem discuții argumentative  

1. Cum să ne susținem? 

Deseori cu toate că dorim mult să ajutăm, ceea ce oferim, nu este ceea ce necesită persoană dragă la moment, iar aceasta poate aduce cu sine frustrare din ambele părți. 

O persoană care este într-una ajutată inadecvat se va simți ignorată și neascultată – amintiți-vă momentele când ai nevoie de cuvintele “Te Iubesc”  sau vrei să petreci timpul cu persoana dragă, însă ceea ce primești este un cadou sau un bilet la concert de unul singur.

De aia doresc să expun câteva exemple, pentru a vă înțelege mai bine unul pe altul și  să vă ajutați/susțineți mai efectiv.

a) Cînd se necesită ascultare

Dacă persoana ta dragă a trăit într-o familie cu părinți ocupați și mereu i-au fost date soluții, bani sau jucării care și le dorea, dar niciodată căldură sau ascultare,ultimul lucru pe care și-l dorește este să-i fie date soluții și explicații atunci când trece printr-o perioadă dificilă emoțional. 

Aceasta se va simți ajutată atunci când o vei întreba cum se simte, când o vei asculta, când o vei îmbrățișa. În cazul ăsta este bine doar să fii alături,  să zici “dă înțeleg” sau “cum exact a fost?” lăsând persoana să se exprime și să se elibereze, știind că are alături cineva care o asculta și care-i păsă.

b) Când se necesită soluții practice

Dacă persoana a crescut într-o familie mai nevoiașă, cu lipsa de bunuri materiale, va aprecia mai mult o soluție sau un cadou, decât o încurajare . Încearcă să-i dai câteva opțiuni de soluții (din afară se văd mereu mai bine) sau dacă nu știi cum să-l susții, posibil știi pe cineva care poate, și în așa mod îl vei ajuta.

c) Când se necesită îmbrățișări

Unele persoane de mici au fost deprinse cu confortul tactil – luați în brațe și reconfortați în momente dificile. Pentru așa o persoană, atingerea, îmbrățișarea și alinarea tactilă este o susținere adecvată.

d) Când se necesită accentuarea pozitivului

Unele persoane doresc să audă că totul va fi bine, că este doar un moment trecător și că lucrurile o să amelioreze, precum și au făcut până acum. Dai de știre că ești alături și că totul se va aranja în curând. 

e) Când se necesită accentuarea negativului

Unii au nevoie să audă despre cât de grele sunt lucrurile, să înțeleagă cât de dificil va fi, să știe cât de gravă este situația. Asigura-l că cu toate că este foarte greu, el o să reușească și are susținerea ta indiferent de ce s-ar întîmpla.

Exemplele de mai sus vor coincide cu anumite persoane, cu altele probabil mai puțin, sau va fi un mix dintre acestea, deoarece toții suntem la diferite nivele de dezvoltare personală, venim din familii și culturi diferite și fiecare din noi, avem modul nostru de a percepe dragostea, aprecierea și atenția.

Probabil îți pui întrebarea, dacă suntem toți atât de diferiți cum să știi care este metoda potrivită de a ajuta persoana dragă? 

Soluția e următoarea – observă cum o face partenerul cu tine, asta o să-ți arate care este metoda potrivită pentru ea/el.

Soluția este observarea, și bineînțeles dorința de a o face efectiv, dorința de a fi împreună. 

Vadim Turcanu UncageX Relatii

Relatii bune. Succes in relatii. Vadim Turcanu UncageX Relatii

Primeste 4 Pași Spre o Relație de Vis – patru bucați de informație trimise la un interval de doua zile care iți vor transforma relația cu sine și cu persoana draga – Inscrie-te in forma de mai jos… 

 

Afla despre Cum să avem discuții argumentative 

PS. Dorești să participi la urmatoarea experiență “Arta Relației” Provocare – urmărește ne pe pagina facebook sau află despre programul UncageX pe www.uncagex.com

Foto de Alexandru Iordache

Carte la subject: comunicare eficienta “Obtine raspunsul DA!”

Autor: Vadim Turcanu