Cum sa gasesti scopul/misiunea, atunci cand pare ca este deacu imposibil?

Doua dintre cele mai des întâlnite motive de ce nu-ți poți găsi scopul este:

1. Ce vrei să faci încă nu există. 

2. Puțin ai căutat.

Să dăm într-o parte primul motiv căci de asta o sa se ocupe timpul – amintește-ți de copiii la începutul erei Internetului care râdeau ca nu erau buni de nimic arzând toată ziua in jocuri video si apoi au devenit primii care au strans roadele financiare a bogăției create de posibilitățile informaticii. 

Partea a doua necesită un pic de mișcare din partea ta. 

Chiar dacă prima parte ramîne actuală, este necesar sa continui să crești.

Aici este o metodă din 6 pași care o să te ajute sa găsești ceva valoros pentru tine și pentru alții. 

1. Dacă lucrezi intr-un loc temporar sau unul care nu slujește scopului tău, sau dacă nu lucrezi nicăieri, stabilește care ar fi timpul tău care îl vei putea dedica noii misiuni/căutării. De exemplu: weekendul, serile, sau ambele.

2. Construiește un mesaj prin care expui dorința ta de a ajuta printr-un voluntariat, expunând orele și zilele când ești disponibil. Aici as sfatui  să fii cit mai stabil (de ex. trei seri in săptămâna in zilele x,y,z, și fiece Weekend) căci in afacere nu este nimic mai dureros  decât inconsistenta sau incertitudinea. Totodata te-aș sfătui să citești cartea “Obține răspunsul DA!” de V. Turcanu pentru a construi un mesaj efectiv. Este important sa incluzi o ieșire ușoară din situație pentru ambii, ca exemplu: încercam o săptămâna/doua și dacă nu aduc valoare, atunci fară supărare ies.

3. Trimite mesajul oamenilor pe care îi cunoști si au o afacere  – dacă faci parte dintr-o comunitate precum UncageX, acest lucru  va fi foarte ușor. Dacă nu, prezintă acel mesaj la afacerile, agențiile din apropiere și dezvăluie propunerea unei persoane care ia decizii (manager sau director). Caută agențiile sau afacerile de mărime mică pana la mijlocie căci cele mari sunt mai greu de abordat cu așa propuneri fiindcă au nevoie de calificări specifice. 

4. După ce ai găsit și ai trecut termenul de încercare, întreabă-te trei intrebari: a) este activitatea aceasta pentru mine (adica, mă satisface?) b) am creat destulă valoare pentru afacerea în care am contribuit (aici ar fi bine sa i-ai și niște păreri de la colegi) c) oare activitatea asta se aliniază cu viziunea eului meu de viitor? Îmi acumulez prin aceasta activitate informații, relații și abilitati care o sa ma servească pe viitor?

5. Dacă răspunsul la cele trei intrebari este negativ – treci la următoarea locație/colaborare. Și dacă este da, atunci discută care ar fi contractul de colaborare. 

6. Atunci când activezi deja, încearcă să creezi valoare imensă acelei afaceri, îmbunătățește abilitățile in domeniu prin cursuri, cărți și mentorat. Crește pînă când depui atâta valoare încît ești gata să te propui ca partener sau să începi singur o afacere similară dar mai bună.

Gaseste mai multe si participa la experientele de dezvoltare personala UncageX aici www.uncagex.com

Foto – Alexandru Potirlau