O lectie in afacere de £100mii

Aceasta lectie in afacere a schimbat modul cum structurez si lansez o idee de afacer – investitii si crearea proiectului UncageX . Totodata aceasta lectie a dat nastere la formula CCDC pe care o folosesc in lucrul meu cu oamenii de afaceri, arta si politica.

Sper ca iti va fi ajutor si tie.

In anul 2011 rulam deja afacerea noastră imobiliară, deși la o scară mai mică, eram siguri că am intuit bine afacerea și eram gata să participăm la o nouă aventură. Eu și partenerul meu am intrat într-o afacere aparent incitantă și foarte profitabilă, care s-a dovedit a fi o lecție foarte costisitoare de care încă ne mai amintim. Această lecție ne-a învățat, din fericire, să fim mai vigilenți în continuare cu ofertele noastre, dar am fi evitat asta dacă am fi avut un mentor experimentat la momentul respectiv.

Afacerea

A fost o marcă de alimente la pachet care a avut succes cu 7 filiale în orașul Londra, unde partenerul meu obișnuia să ia prânzul când lucra în apropiere. A fost atras de gustul minunat al mâncării lor, cozile lungi și potențialul uimitor al francizei pe care au început să o ofere.

Am vizitat proprietarii, ne-am uitat la toate documentele și rapoartele financiare. Toate au fost confirmate de cozile din fața fiecărei locații. Proprietarii păreau încrezători și fericiți că afacerea funcționează bine.

Am găsit finanțare de la o persoană privată pentru un procent destul de mare, de la care mai luasem înainte și plătisem pentru societatea noastră imobiliară pe care o cunoșteam în profunzime. Deci fondurile erau disponibile, trebuia doar să cerem.

Acum era momentul să găsim o locație. Am avut noroc din nou, într-unul dintre cele mai aglomerate puncte de acces din Londra, Trocadero Londra la Piccadilly Circus, tocmai mutaseră o scară rulantă, eliberând un spațiu vast, de dimensiunea potrivită pentru noi. A fost un spațiu dat de Dumnezeu, așa părea de perfect. Era cel mai important spațiu, deoarece era direcționat cu fața către intrare. Fiecare magazin din interiorul Trocadero l-a vrut, dar aveau contracte pentru locurile lor și nu l-au putut lua. Noi am apărut exact la momentul potrivit.

După o săptămână de negocieri, am reușit să îl luăm chiar la un preț mai mic decât a fost promovat: am fost geniali!

Acum chiar și proprietarii francizei au fost geloși, aproape că au negociat cu noi pentru a prelua spațiul.

Totul s-a potrivit perfect. Am avut sentimentul că am prins un val norocos pentru afaceri. Am găsit și negociat cea mai bună locație în momentul în care a fost eliberată, am cheltuit pentru a construi cel mai bun pavilion ca înfățișare și calitate. Am avut un produs foarte bun, care plăcea deja la o mulțime de oameni. Locația se află în cea mai vizitată zonă din centrul Londrei: nimic nu părea să ne stea în cale și totul mirosea a succes.

Am sondat afacerile și lucrătorii din zonă pentru a afla ce opțiuni au pentru mâncare și dacă le-ar plăcea pachete de foarte bună calitate pentru prânz. Oamenii au fost încântați de această posibilitate, deoarece nu existau prea multe opțiuni în zona respectivă. A fost al naibii de minunat! Am negociat chiar și pentru depozitare gratuită, ținând cont de premize!

Am luat maximul permis de la creditorul nostru și eram siguri că, în scurt timp, acesta va fi plătit, deoarece aveam două afaceri profitabile.

Căderea

A fost interesant încă din prima zi, toată munca noastră părea să dea rezultate. Obosiți dar încântați că am deschis în sfârșit, am fost gata zâmbind pentru clienți.

Dar nu erau clienți…

În prima zi am avut 20-30 de clienți în comparație cu cei 200 estimați. În fiecare zi care a trecut nu am văzut nici o creștere, iar în unele zile am avut chiar mai puțini clienți.

Chiria era costisitoare și pierdeam sume mari de bani în fiecare zi, inclusiv pentru alimente și salarii. Deși nu aveam salarii, pentru că am lucrat cu rândul, unul în birou și celălalt în pavilion, 13 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, le-am calculat pentru contabilitate.

Lucrurile au devenit urâte foarte repede: am început să ne facem griji din a treia zi văzând că cifrele erau mult mai mici decât cele așteptate.

Am început să facem publicitate, ieșind afară și chemând oamenii să încerce mâncarea noastră.

Deși era mâncare foarte sănătoasă și gustoasă, oamenii din zonă erau turiști și majoritatea căutau numai gunoi.

Acum totul părea o înșelătorie și m-a durut. Am început să căutăm motivele pentru care lucrurile nu merg și, în paralel, modalități de a scăpa din această situație.

Banii de care dispuneam se terminau și, numai pentru a scoate pavilionul din incintă, aveam nevoie de alte 12.000 de lire și două săptămâni care trebuiau plătite de noi.

Lucrurile au început să încetinească din toate părțile. Compania care ne-a construit pavilionul se mișca încet și a cerut un preț pe care nu ni l-am putut permite. Francizorul a fost cam lent, deoarece și-a dat seama că eram în cădere.

Nu mai erau bani pentru plăți, așa că am decis să închidem firma pentru a evita să ne afundăm și mai mult…

Lecții învățate

 1. Deși toate detaliile au arătat o societate cu rezultat profitabil, încă există elemente ascunse care sunt observate numai de către cei cu experiență îndelungată în afacerile respective. Precum și eu văd o mulțime de oferte imobiliare circulând pe piață, care sunt prezentate ca fiind profitabile, dar în care experiența mea îndelungată în imobiliare vede o mulțime de fisuri și un mare eșec pentru cine le acceptă.
 2. Am descoperit mai târziu că au existat o serie de clauze care puneau semne de întrebare și, de asemenea, câteva defecte în registrele prezentate inițial. Studiază întotdeauna contractele și verifică registrele. Ar putea fi o greșeală sau manipularea intenționată a faptelor, așa că am învățat pe calea cea grea că trebuie să verificăm toate detaliile cu scrupulozitate.
 3. Nu am avut experiență în industria alimentară și am fost atrași de predicțiile bune și profitabile, precum și de datele prezente în alte locații. Data viitoare vom intra în ceva ce cunoaștem sau am încercat. Sau…
 4. … Începem cu o investiție minimă sau perioadă de probă, pentru a ne face o idee despre afacere și perspectiva sa. Poți negocia un contract pe termen scurt sau o clauză de întrerupere anticipată dacă afacerea nu merge bine. Construiește, de asemenea, o opțiune temporară sau ieftină pentru locație (un pavilion, în cazul nostru) în timp ce oferi servicii excelente clienților și un produs bun înainte de a construi o locație permanentă/scumpă. Asta se aplică oricărei afaceri online sau locală.
 5. Sondajele nu oferă rezultate întotdeauna (mai mult decât o fac). Chiar dacă oamenii spun că vor cumpăra sau că vor să cumpere, până nu cumpără de fapt de la tine asta nu este o dovadă că vor cumpăra atunci când produsul finit va fi pus în fața lor.
 6. Nu începe două afaceri în același timp. Deoarece am început simultan două afaceri (agenția imobiliară și franciza cu pachete de alimente) ne-am împrăștiat resursele și concentrarea, ceea ce presupun că a jucat un rol efectiv.
 7. Nu investi niciodată mai mult decât poți pierde într-o nouă societate. Fondurile au fost relativ ușor de obținut, datorită palmaresului de plată bun pe care l-am avut: dacă ar fi fost o bancă, ar fi văzut fisurile afacerii și nu ne-ar fi dat banii, iar noi nu am fi intrat într-o afacere așa de mare până când nu am fi avut propriii bani de investit. Asta ar fi avut cu siguranță un alt rol în decizia noastră. Dar, din moment ce banii au fost relativ ușor de obținut, nu am acordat atenția necesară verificării antecedentelor. Ne-am gândit că ar trebui să avem mai mulți bani pentru a ne extinde societatea, am fi putut avansa dar nu ne-am putut permite, deoarece toți banii erau investiți în pavilionul scump și chirie.
 8. Nu poți fi niciodată supracalificat pentru o societate nouă și, dacă ai succes într-un singur tip de afacere/industrie, ar trebui să începi întotdeauna una nouă ca student (elev).
 9. Acționează rapid. Am fost norocoși că am luat rapid decizia de a ne retrage din această gaură financiară, ceea ce ne-a salvat de la o datorie și mai mare.
 10. Deși lucrurile ar putea arăta grozav în teorie, adesea pot fi diferite în practică.
 11. Lucrează singur de la început și vezi cum se prezintă afacerea. Bine că nu am avut angajați, deoarece asta ne-ar fi afundat și mai mult. De asemenea, am reușit să reacționăm rapid la schimbări sau

Concluzie 

Este important să verifici cu meticulozitate detaliile contractului și problemele societății. Deși acestea oferă detaliile principale, aceasta încă este o societate riscantă (ca orice altceva). Cel mai bun lucru este să înveți din ofertele istorice similare și, chiar mai bine, să te consulți cu cineva care conduce o afacere similară sau are o experiență/calificare bună.

Un alt motiv pentru a avea un mentor și a nu trece prin greșeli de unul singur.

Accesează blogul meu anterior (link) pentru instrumente sau participa la experienta UncageX

Pe curând!